maandag 25 juli

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Van Salt Lake City naar Bonneville Flats

Vanmorgen at ik opnieuw van het goede ontbijt in Hilton Garden Inn. Daarna pakte ik in en vertrok via Interstate 80 naar het westen. Ik zag het Great Salt Lake, waarboven wat nevel en bewolking hing. De snelweg loopt er samen met de spoorlijn vlak langs. Aan beide kanten van de weg stond wat water, het was tamelijk moerassig rondom met het meer.

 IMG_7611 Great Salt Lake, Utah

The Great Salt Lake

ZoŽn twintig mijl verder reed ik de Great Salt Lake Desert op. Dat is werkelijk een grote zoutwoestijn. Aan beide kanten van de weg strekt zich een schijnbaar eindeloze witte vlakte uit. Dit gebied is zo vlak dat de Nederlandse polders hierbij verbleken, vooral omdat deze woestijn helemaal leeg is.

 IMAG0330 Crossing Salt Flats along I 80

Interstate 80 door de grote zoutwoestijn ten westen van Salt Lake City

Vlak voordat ik Wendover bereikte sloeg ik af naar de Bonneville Flats, een deel van de zoutwoestijn waarop jaarlijks races worden gehouden en weer veel snelheidsrecords gevestigd zijn, onder andere door autoŽs met raketaandrijving. Ik keek even rond op over de kale vlakte en sprak met een vriendelijke Amerikaan die vertelde dat hij hier geregeld kwam en proefde even van het zout.

 IMG_7626 Bonneville Speedway

Bonneville Salt Flats International Speedway

Daarna reed ik naar Wendover, waar ik de snelweg af ging en Alt 93 opdraaide in de richting van Ely.

Terug naar boven

 

Van Bonneville Flats naar Eureka

Ik kwam nu weer in Nevada, waar ik al eerder was toen ik mijn reis begon in Las Vegas. Nevada is een zeer uitgestrekte staat die grotendeels bestaat uit woestijnachtig gebied. Daarnaast zijn er heel wat bergen, waardoor het reizen door deze staat toch een afwisselende ervaring is. De woestijn is nergens hetzelfde, overal groeit weer wat anders en de intensiteit van de begroeiing wisselt sterk. Door de aanwezigheid van de bergpassen kun je wel ver, maar niet eindeloos ver vooruit kijken en blijft het een verrassing wat je na de volgende bergketen zien zult. Sommige delen van het gebied zijn zo vlak of licht glooiend dat je een T-splitsing 10 mijl verderop kunt zien liggen door de weinige auto's die op de kruisende weg rijden.

 

De bergpassen zijn 2000 à 2300 meter hoog. De rest van het landschap is een hoogvlakte die op 1600 - 1800 meter boven de zeespiegel ligt, zodat de passen maar weinig hoogte overbruggen. Op de hoogste bergtoppen zag ik hier en daar sneeuw liggen.

Ruim voordat ik Ely bereikte ging ik van de weg af en reed naar Cherry Creek, ooit een mijnstadje, nu bijna uitgestorven. Het westen telt meer van dergelijke ghosttowns en Cherry Creek bleek niet een heel sprekend voorbeeld te zijn.

Even voorbij Ely ging ik opnieuw van de weg af. Ik reed inmiddels op US 50, bekend als The Loneliest Road in America. Na een kort ritje bereikte ik Ruth Pit. Dat is een kopermijn in dagbouw, waarbij een uitkijkpunt ingericht is. Daarvandaan keek ik in een enorm diep gat, waarin volop gegraven werd. Enorme trucks voerden erts en puin af. De omgeving rond de mijn ligt vol met enorme hopen puin, die in keurige patronen en netjes afgewerkt in het landschap liggen. Nevada is nog steeds rijk aan metalen, waaronder koper, zilver en goud.

 IMG_7645 Ruth Pit, Nevada

Ruth Pit

 

 IMG_7656 Mine Truck, Ruth Pit, Nevada

Mining Truck, Ruth Pit

Ik vervolgde mijn weg over US 50, die niet zozeer eenzaam is omdat er weinig verkeer rijdt, maar vooral omdat het landschap bijna totaal verlaten is. Het enige teken van menselijke aanwezigheid is het prikkeldraad langs de weg, bedoeld om het vee van de boeren die hier en daar wonen van de weg te weren.

 IMAG0364 At Road 50, Loneliest Road of Amrica

US 50, the Loneliest Road of America

Ik arriveerde in Eureka, een dorp dat vroeger veel groter en levendiger was maar beslist geen ghosttown is en vond onderdag bij Best Western in een zeer rustige omgeving.

Mooie dag, met in de ochtend wat bewolking, bij Ruth Pit wat regen en later op de dag zonnig en warm weer.

 IMAG0376 Eureka Opera House

Opera House, Eureka, uit de tijd dat dit stadje welwarend was door de mijnbouw

 

Afgelegde afstand 361 mijl.

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Terug naar boven

 

Reageren? Ga naar het gastenboek of stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2012