Donderdag 23 april

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Afscheidsbezoek aan de Réhobotskool

Vanmorgen stonden we niet al te vroeg op en reden na het ontbijt nog een keertje naar de Réhobotskool, waarbij we de route langs Zandspruit namen. Onvoorstelbaar dat mensen in deze omstandigheden kunnen leven. We hadden inmiddels gehoord dat sommigen hier in hun eentje wonen, omdat ze in de buurt werk hebben. Vrouw, kinderen en verdere familie wonen op grote afstand, soms zelfs in Malawi of Zimbabwe. Het verdiende geld wordt naar de familie gestuurd en men bezoekt elkaar slechts enkele keren per jaar.

Ingang Plakkerskamp Zandspruit bij Johannesburg

 

Restaurant met overdekt terras, Zandspruit bij Johannesburg

We kwamen precies rond koffietijd op de Réhobotskool aan. Opnieuw werden we hartelijk ontvangen en dronken we gezellig koffie in de personeelskamer. Er werd nog volop nagepraat over de verkiezingen. Men hoopte dat het ANC de 2/3 meerderheid zou verliezen omdat men bang was dat Jakob Zuma die meerderheid zou misbruiken om de grondwet in eigen voordeel te veranderen. Ook werd er gesproken over de criminaliteit die voor serieuze problemen zorgt in dit land. Enerzijds sprak men bezorgdheid uit, anderzijds relativeerde men het gevaar ook. Er kan overal wat met je gebeuren en lang niet iedereen wordt getroffen door criminaliteit.

Na de pauze werden op ons verzoek enkele groepsfoto's gemaakt van alle leerlingen en personeel, de ene keer met de studenten en later met ons als gasten. Daarna liepen we nog een rondje over het terrein, praatten nog wat met onze studenten die hier nog een tijdje blijven om vakantie te vieren en namen toen afscheid van de collega's en deze fraaie plek in dit mooie land.

    

Groepsfoto's van leerlingen en personeel, links met studenten, rechts met docenten van het Hoornbeeck College in Goes

 

De hoeksteen van de Réhobotskool, bijna 100 jaar geleden gelegd

Een ander gedenkteken op het schoolterrein

We reden op gemak terug naar Sonnedal en gingen op de kruising bij Zandspruit meteen rechtsaf om nog enkele kleine boodschappen te doen in Pick and Pay op het goedbewaakte winkelcentrum waar we deze week enkele keren eerder waren. We kochten brood en enkele kleinigheden. Veel hadden we niet meer nodig. Daarna reden we terug naar Nolene, waarbij we nog een keer de kans hadden om een pick-up met passagiers te fotograferen. De eerste keer dat we dit zagen, dachten we dat we een heel bijzondere foto konden maken, nu weten we dat deze wijze van transport zeer gebruikelijk is, ondanks alle mogelijke ARBO- en milieuregels van de Europese Unie of het Nederlandse kabinet...

Personenvervoer met pick-up. Rechts is een politieauto te zien,
maar tegen deze manier van personenvervoer wordt in dit land nog niet opgetreden

Terug naar boven

Bezoek aan de fabriek van Willem

Thuisgekomen aten we de laatste broodjes op en pakten de laatste spullen in. Ook de artikelen die we meenamen voor de schoonfamilie van Willem kregen een plaats in onze koffers. Daarna liepen we nog een keertje de privé dam op het terrein van Willem over om een bezoekje te brengen aan zijn fabriek, waar de QualiFresh producten worden gemaakt. De fabriek staat op dezelfde plot waar ook het woonhuis van Willem staat en de speelvoorzieningen voor de kinderen, zoals een zwembad en verschillende toestellen te vinden zijn. Verder lopen er nogal wat verschillende dieren rond, waardoor er genoeg te doen is voor de kinderen die het grootste deel van hun vrije tijd op het eigen terrein achter het schrikdraad zich moeten vermaken.

De privé dam (visvijver) op het erf van Willem, de roodbruine gebouwen horen bij de fabriek

Woonhuis familie Nap, waar onze studenten ca. 10 weken kost en inwoning genoten

Zwembad op de plot van Willem Nap

 

Willem leidde ons rond door zijn bedrijf, waar vooral knoflook, maar ook andere specerijen worden verwerkt. Men produceert hier knoflook in allerlei gedaantes en verpakkingen en verder doosjes met gedroogde specerijen en heel veel sausen voor de barbecue (braai) en diverse vleesbereidingen. In Kaapstad heeft de firma een soortgelijke fabriek. De vrachtauto's rijden door Zuid-Afrika om de producten te leveren aan supermarkten en grootverbruikers als restaurants etc. Exporteren doet men (nog) niet. In de fabriek werd gewerkt door het personeel dat hoofdzakelijk afkomstig is uit het Plakkerskamp Zandspruit.

 

    

Fabrieksgebouwen "QualiFresh" en vrachtauto voor de levering van gereed product

Nog een laatste foto voordat we in "onze" Yaris naar het vliegveld kunnen vertrekken

Na deze rondleiding namen we afscheid en vertrokken rond 14:30 uur naar het vliegveld. Willem had de route duidelijk uitgelegd en opgeschreven, als alles goed ging, zouden we ruim op tijd op O.R Tambo arriveren.

Terug naar boven

Van Sonnedal naar O.R. Tambo

We reden voor de laatste keer deze week Nolene uit en sloegen rechtsaf in de richting van Zandspruit, waar ik de gelegenheid te baat nam om nog enkele karakteristieke plaatjes te schieten, deels ook voorbij de kruising waar we linksaf sloegen in de richting van Randburg.

Weinig werk voor de taxibusjes zo midden op de dag

Men is proper op de kleding, we zagen dagelijks was buiten hangen

    

Handel in etenswaren,

    

autobanden (profieldiepte vanaf 0 mm en opwaarts) (L) en kleding (R)

We reden in oostelijke richting, stadinwaarts tot we op de snelweg zouden stuiten die ons met een grote boog om Johannesburg heen naar het vliegveld zou brengen. Langs de weg was het een drukte van belang met auto's, lopende mensen en, ook verder van het plakkerskamp, handeltjes in allerlei goederen. Een mevrouw zat helemaal alleen plat op de grond naast een tafeltje met wat etenswaar. Ook op dit ritje naar de snelweg zagen we wegwerkzaamheden, die beveiligd werden door een dame met een rode vlag. Verder kwamen we langs een kruispunt waar enkele bergingsvoertuigen klaar stonden om uit te rukken.

Beveiliging bij wegwerkzaamheden

Bergingsvoertuigen, klaar voor actie

We draaiden de snelweg op en reden in noordelijke en later oostelijke richting om de stad Johannesburg heen naar het vliegveld toe. De bewegwijzering was prima en het verkeersbeeld tamelijk rustig, zodat we vlot door kon rijden en ruimschoots op tijd arriveerden bij de Rental Car Return, waar onze auto ingenomen werd door een zeer correcte en behulpzame medewerker van Budget. We laadden onze koffers op de trolley die hij liet aanrukken en wandelden door de parkeergarage naar de vertrekhal van het vliegveld.

Terug naar boven

Van Johannesburg op weg naar Zürich

In Johannesburg bleek de vertrekhal naast de aankomsthal te liggen en niet erboven, zoals op Zaventem en op Schiphol. We moesten dan ook iets verder lopen dan verleden week toen we meteen uit de vertrekhal het gebouw van de autoverhuurders konden instappen. We hadden dus veel gemak van de trolley waarop we onze koffers konden rijden. We stapten de vertrekhal binnen en ontdekten al gauw waar we moesten inchecken. Net als op de luchthavens in Europa en Amerika hangen hier ook borden met geplande vluchten en een verwijzing naar een balie. Willem had geprobeerd ons via Internet in te checken voor beide vluchten. Echter, voor de vlucht van Johannesburg naar Zürich werd geen instapkaart geproduceerd, maar alleen een soort samenvatting van ons E-ticket. Toen we ons meldden bij de balie van Swiss, produceerde de zwarte employee van de maatschappij instapkaarten voor beide vluchten en onze koffer werd ingenomen, voorzien van een label, waarop duidelijk stond vermeld dat de overstaptijd in Zürich kort zou zijn.

Door een smal gangetje verdwenen wij met onze handbagage in de ruimte achter de incheckbalies, waar op we op zoek gingen naar de paspoort- en veiligheidscontrole. Hier was het niet druk en wij konden snel doorlopen en werden correct en vlot gecontroleerd. We kwamen in de vertrekhal, waar de gebruikelijke taxfree shops te vinden zijn, met dit verschil dat hier enkele typisch Afrikaanse winkels zijn, die o.a. souvenirs verkopen. We zagen veel artikelen die we eerder deze week bij stalletjes bij toeristische attracties hadden gezien. De prijzen bleken hier zeer billijk te zijn en soms zelfs iets onder het niveau te liggen dat wij pas na onderhandelen met de verkopers bij de attracties hadden bereikt. Als je niet iets heel speciaals zoekt, is het dus een tip om het kopen van souvenirs uit te stellen tot op het vliegveld; je moet de spullen dan natuurlijk wel in je handbagage kunnen en willen meenemen.

We keken op gemak bij de diverse winkels rond en liepen toen naar onze gate, waar het vliegtuig van Swiss al klaar stond. Ook nu zouden we in een Airbus, die waarschijnlijk vanochtend uit Zürich aangekomen was, hoog over het Afrikaanse continent vervoerd worden. Men was in de cockpit bezig met paperassen en het hele vliegtuig werd nog even gelucht, door het open laten staan van enkele deuren. We waren een beetje vroeg en hadden dus tijd om wat rond te kijken. O.R. Tambo is geen groot vliegveld maar er waren wel grote vliegtuigen te zien, omdat er vanaf dit vliegveld naar verre en zeer verre bestemmingen wordt gevlogen. Om dat soort afstanden non stop te overbruggen gebruikt men grote vliegtuigen als de bekende Boeing 747, de Boeing 777 en ook 'onze' Airbus 340. Er was dan ook genoeg te zien op het platform en op de pier.

De kist die ons naar Zürich zou vliegen

     

Bedrijvigheid op het platform. Onbegrijpelijk dat zoveel mensen nodig zijn om een arriverend vliegtuig af te handelen (R)

Van lieverlee werd het drukker bij de gate. Na enige tijd kwamen er twee medewerkers met laptops en scanapparatuur op karretjes die een extra paspoort controle uitvoerden en een stempeltje zetten op de instapkaart. Net als in Zürich op de heenweg controleerde men ook hier behoorlijk grondig wie er allemaal mee wilde en of deze mensen inderdaad gerechtigd waren om naar Zwitserland te vliegen.

O.R. Tambo, vh Johannesburg Airport, vh Jan Smuts: de pier waar de internationale vluchten vertrekken

Na een behoorlijke wachttijd begon, voor ons gevoel aan de late kant, het instappen. Daarbij werd veel personeel ingeschakeld. Blijkbaar is er nog wel wat verborgen werkloosheid in Zuid-Afrika, of de arbeid is er zoveel goedkoper dat men eenzelfde hoeveelheid werk met meer mensen dan in Europa kan verrichten zonder dat de kosten uit de hand lopen. Ook deze keer was onze plek midden in het vliegtuig en heel ver naar achter. De laatst vier rijen in de Airbus hebben niet vier maar drie stoelen naast elkaar. Wij zaten op de tweede van die vier rijen.

Interieur Airbus 340-300 Swiss

 

Toen iedereen gezeten was en de deuren gesloten werden, bleek dat men opzettelijk niet al te veel haast had gemaakt met instappen. De captain vertelde ons dat het vertrek een halfuurtje was uitgesteld om te voorkomen dat we te vroeg boven Zürich aan zouden komen en daar zouden moeten cirkelen omdat er geen vroeger timeslot om te landen dan 6:10 uur voor ons beschikbaar was. Circa twintig minuten na de geplande vertrektijd werden we van de gate geduwd en begon het starten van de motoren, waarna we naar de startbaan taxieden. Om ongeveer 20:00 uur vertrokken we van Johannesburg en stegen in het donker op om in tien uur en tien minuten terug te vliegen naar Europa.

Deze keer kregen we eerst een aperitief en daarna een diner, waarbij de keus bijna identiek was aan die van een week geleden: kip of pasta. Na het eten volgde nog een drankje en hoewel het toen nog niet heel laat was, werden de lichten toch gedimd en probeerden wij ook maar een beetje te slapen.

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Terug naar boven

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07 oktober 2009