Woensdag 22 april

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Pilanesberg

Op deze dag wilden we Pilanesberg bezoeken. Tijdens de voorbereidingen voor deze reis hadden we gesproken over een bezoek aan het Krüger Wildpark. Als je in Zuid-Afrika bent, wil je immers ook wat van de natuur zien... In een telefoongesprek raadde Willem Nap ons een reis naar Krüger af, het zou te ver zijn voor de beperkte tijd die we hadden en bovendien, zei hij, hier vlak bij hebben wij ook een wildreservaat, waar je hetzelfde kunt zien als in de grote wildparken.

Toen we hier afgelopen zaterdag aankwamen en onze plannen voor deze week bespraken, bood Willem ons aan om met ons mee te gaan naar Pilanesberg. Het was deze woensdag immers een verplichte vrije dag in verband met de verkiezingen. Hij moest zijn personeel vrijaf geven en zijn fabriek platleggen en kon dus wat tijd vrij maken om ons Pilanesberg te laten zien. We namen zijn aanbod dankbaar aan en besloten gisteravond om vanmorgen om 5:00 uur te vertrekken. De meeste dieren zijn het actiefst in de vroege morgen, dus moesten we proberen zo vroeg mogelijk na de openstelling van het park te arriveren.

Willem stond om 4:55 uur bij ons aan de deur, waarna we op tijd vertrokken. Het was nog helemaal donker en vrij fris. Aan de oostelijke hemel was al wel wat licht te zien. Het was extreem rustig op de weg, mede door het vroege tijdstip, maar zeker ook door de nationale vrije dag. We reden Marina uit en vervolgens rechtsaf naar de bekende 4-way stop, waar de handel op dit tijdstip nog stillag. Hier draaiden we naar links, dezelfde weg die we gisteren naar Hartebeespoort hadden gereden. Toen we bij Broederstroom kwamen, gingen we dit keer linksaf, waar we bij een benzinestation tankten. Net als bij veel andere diensten was ook hier volledige service aanwezig: de auto werd volgetankt, de ramen gewassen en het geld gewisseld door een zeer attente zwarte werknemer.

We reden verder en lieten het berglandschap rondom Hartebeespoort Dam achter ons, waarna we een vlakker gebied binnenreden, waarin nogal wat mijnen gevestigd zijn. Behalve een flinke krottenwijk in de buurt van zo'n mijn zagen we maar heel weinig bewoning. We konden flink doorrijden, de maximumsnelheid op deze tweebaansweg was 120 km/u, maar daar zaten we regelmatig flink boven. Inmiddels werd het snel lichter. Na 6:00 uur werd de lichtstreep aan de oostelijke hemel snel groter en binnen een half uur was het compleet licht en konden we alle kleuren zien. We reden voorbij de toegangshekken van Sun City, een entertainment stad, die als ingang van Pilanesberg gebruikt kan worden en reden iets verder naar Bakubung Gate, een ingang zonder casino's en andere vermakelijkheden.

Bij de poort waren de souvenirverkopers hun stalletjes aan het opbouwen. Enkele aapjes renden rond op zoek naar wat eetbaars. Willem meldde zich bij de kassa, gaf zijn kentekengegevens op en betaalde de toegang voor ons drieën. Daarna reden we het park binnen. Dat zag er wel even anders uit dan het Leeuwenpark bij Honeydew. Om te beginnen is dit park veel groter. De informatie meldde een oppervlakte van 55.000 ha.. Dat is iets kleiner dan de Noordoostpolder. Verder is het landschap er afwisselender dan in het leeuwenpark en leven de dieren hier echt in het wild. Leeuwen en andere roofdieren moeten door jagen zelfstandig aan de kost zien te komen, van bijvoedering is alleen bij hoge uitzondering sprake. Overal in het park zijn wegen aangelegd, enkele hoofdwegen zijn geasfalteerd, het merendeel bestaat uit zandpaden van een roodachtig bijzonder goed stuivend zand.

We mochten ons gelukkig prijzen dat Willem bij ons was. Hij was hier al vaker geweest en bleek aardig wat ervaring te hebben in het zien van wilde dieren. Zonder zijn opmerkingsgave hadden we minder dan 50% gezien dan wat we nu hebben gezien. Bovendien hadden we ook minder doelgericht onze weg kunnen zoeken door het park. Belangrijk bleken de dammetjes, (stuw)meertjes waar de dieren zich verzamelen en waar sommige dieren hun leefgebied hebben. We zagen deze dag heel veel:

    

Visvangend vogeltje (L) en broedende aalscholver (R)

 

Opdrogende aalscholver

 

Rooibok of Impala

Filmpje van Rooibokkies aan de kant van de weg

 

    

Kudde Blauwe wildebeesten (Gnoes) (L) en Blauwe wildebeesten met Zebra's (R)

 

Zebra's met Blauwe wildebeesten

 

Naast vogels en relatief ongevaarlijke graseters zagen we ook gevaarlijke dieren waaronder enkele leden van de "Big Five". De Big Five werden vroeger beschouwd als het moeilijkst te bejagen, tegenwoordig ziet men de Big Five als de dieren die lastig voor de camera te krijgen zijn en die men met het fototoestel "bejaagd" moet hebben. De Buffel, Leeuw, Luipaard, Neushoorn en Olifant vormen de Big Five. De Leeuw zagen we gisteren al in het leeuwenpark. Vandaag hebben we geen "katten" gezien. Ze zijn alleen actief als ze op jacht zijn en jagen doen ze alleen als ze honger hebben. De kans om ze te zien is dus klein. Ook de buffel zagen we niet. De neushoorn en de olifant wel en beide meerdere keren:

    

grazende Grijze Neushoorns of Renoster, zoals de Afrikanen zeggen

 

    

Etende Olifanten, ze eten graag bladeren en takken

 

filmpje van etende Olifant

 

Naast deze twee leden van de Big Five zagen we nog enkele andere imposante dieren. De levensgevaarlijke Krokodil (waarvan we alleen de kop boven het water van een dammetje zagen uitsteken) en de eveneens levensgevaarlijke Nijlpaarden, die her en der in de dammetjes verkoeling en beschutting zochten, maar door ons ook in grazende toestand werden gezien. En last but no least de giraffen. Hier hebben we lang naar moeten zoeken, maar aan het eind van de middag zagen we ze tussen de bomen lopen. Het zijn dieren die meteen opvallen, maar om ze te zien moet je wel net op de plek zijn waar zij zich ook bevinden.

Krokodil

 

    

Nijlpaarden in het water

 

Nijlpaarden te land om gras te eten

Pilanesberg is een prachtig park met goed berijdbare wegen en een goede bewegwijzering. Pilanesberg Center is een gebouw waar souvenirs verkocht worden en waar we koffie dronken. Rondom dit gebouw renden de aapjes heen en weer omdat ze weten dat er wel eens iets van de tafels valt als bezoekers daar eten of koffie drinken.

Tussen de middag verlieten we het park even om in het Manyane Resort een voortreffelijke warme maaltijd te nemen. De kwaliteit van het eten en van de bediening was te vergelijken met het restaurant waar we gisteravond aten. En ook hier was de prijs zeer billijk te noemen. Het was bijzonder rustig op het terras, ook al was het vandaag wel een algemene vrije dag. Na de maaltijd reden we het park weer in en keken nog uitgebreid rond op plekken waar we nog niet geweest waren, maar we bezochten ook plaatsen waar we eerder al waren. De dieren verplaatsen zich ook en zo kun je op dezelfde plek weer iets nieuws zien.

Overzicht Pilanesberg

Een van de vele dammen in Pilanesberg

 

    

Springbokjes, het symbool van Zuid-Afrika

 

    

Giraffen, lang gezocht, eindelijk gevonden

Nadat we de giraffen gezien hadden werd het langzamerhand tijd om terug naar huis te gaan. We moesten rekening houden met een reistijd van 1,5 uur, iets langer dan vanmorgen, want toen was het heel rustig onderweg. Willem wilde nog even stoppen bij de souvenirshops bij de uitgang van het park of anders bij Hartebeespoort Dam. We reden het park uit en Willem kon inderdaad niet slagen bij de souvenirverkopers bij de poort. Karel wel.

Souvenirverkoop bij Bakubung Gate, Pilanesberg

Net buiten de poort bevond zich een flink Plakkerskamp waarvan de huisjes heel wat verder uit elkaar staan dan in het kamp Zandspruit. Ook hier moet men dichterbij de grote stad woekeren met de ruimte en is er op het platteland meer plaats beschikbaar voor huisjes. Desondanks leeft men hier niet in zeer luxueuze omstandigheden.

Plakkerskamp bij Pilanesberg

Op de terugweg werden we geconfronteerd met de gebruikelijk beelden: Veel mensen lopen langs de weg, stemlokaaltjes met enorme rijen wachtende kiezers, diverse mijnen met bijbehorende krottenwijken, verkoop van allerlei goederen op kruisingen en in de buurt van een krottenwijk een flinke troep geiten die onordelijk en zonder enig toezicht over de weg heen en weer liep tussen het verkeer.

Geiten op de weg

Na een voorspoedige reis kwamen we rond 17:30 uur in Sonnedal aan, waar we eerst uitpuften en toen brood trachtten te kopen in het winkelcentrum waar we inmiddels bijna blindelings naar toe kunnen rijden. Dat hadden we beter eerder kunnen doen want in verband met de verkiezingen en de nationale vrije dag was ook de supermarkt (eerder) dicht. Gelukkig bood het naastgelegen benzinestation uitkomst. Daar kochten we voor een habbekrats luxe broodjes, die we even later smakelijk opaten.

Niet al te laat naar bed, want de dag begon vroeg en was intensief, maar wel zeer de moeite waard.

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Terug naar boven

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07 oktober 2009