Vrijdag 24 april

 

Vorige
Start
Omhoog

 

 

Ook tijdens deze nachtvlucht lukte het om een beetje te slapen. Er was minder turbulentie dan op de heenweg, maar we zaten iets ongunstiger omdat we dichtbij de toiletten zaten en dus enige hinder ondervonden van heen en weer geloop. Ik had het idee dat er ook iets minder geslapen werd omdat de vertrektijd nogal wat vroeger was dan vorige week toen we pas om 23:00 opstegen.

Toen we volgens het infoschermpje boven de Noord Afrikaanse kust vlogen, kon ik enkele goedverlichte Libische steden zien liggen. Daarna klom het vliegtuig nog een kilometer hoger tot 11.000 m. en kregen we de meeste turbulentie van de hele vlucht te verduren. Ongeveer anderhalf uur voor de geplande aankomsttijd kregen we hete doekjes, gevolgd door ontbijt en koffie. Wij vlogen toen boven de zuidhellingen van de Alpen, maar het was helaas nog net iets te donker om dat goed te kunnen zien. We zagen wel sneeuw, als lichte plekken in de buitenwereld, maar om details te kunnen zien, was het nog niet licht genoeg.

Doordat we eerst de Alpen nog over moesten, begon de daling iets later en verliep deze wat steiler en sneller dan bij de aankomst op Johannesburg. Toen we volgens de schermpjes recht voor het vliegveld vlogen, bleken we nog niet te landen, maar cirkelden een rond(j)e boven het Zwitserse landschap. We waren dus nog te vroeg, ondanks ons verlate vertrek. Na die flinke 8, zetten we de daling wel door en landden om 6:12 uur op Kloten, Zürich. Deze keer werden we wel netjes bij een slurf afgeleverd en konden we na enige tijd uitstappen.

We hadden een uur tijd om over te stappen op de aansluitende vlucht naar Brussel en hadden berekend dat dat ruimschoots genoeg zou moeten zijn, wat ook het geval bleek. We konden vlot met het treintje mee dat ons van de E-pier naar de A-pier bracht. De douanebeambten hadden het niet druk en maakten zich ook niet druk, wij konden meteen doorlopen naar de prachtige vertrekhal met de vele chique taxfree shops. Op de meeste luchthavens zie je dezelfde soort winkels. Johannesburg viel op door de Afrikaanse producten, Kloten viel opnieuw op door de exclusiviteit. Kaviaar en extreem dure dranken en horloges worden niet op elke luchthaven te koop aangeboden, in Zürich wel.

De A-pier bleek gebruikt te worden voor Europese vluchten. We moesten nogmaals een security check ondergaan en konden toen doorlopen naar de gate. Het instappen begon op tijd en de vlucht scheen op tijd of slechts iets vertraagd te zullen vertrekken. Toen iedereen zat en de deur gesloten was, maakte men buiten de bagageruimte weer open en loste de containers met de koffers. De captain vertelde ons dat enkele transferpassagiers niet waren komen opdagen en dat men daarom hun bagage ook niet mee wilde nemen. Het oponthoud zou een minuut of vijf duren. Dat werden er 45. Toen men klaar was met de koffers en de containers weer geladen waren, zei de captain dat we ons timeslot verspeeld hadden en de vlucht opnieuw moest worden ingepland. Uiteindelijk vertrokken we om even over 8:00 uur.

Na 55 minuten, een croissantje, een koffie en een chocolaatje landden we op Zaventem. We hadden een mooie vlucht met helder weer, waarop we veel van het aardoppervlak zagen. Voor zover we konden zien stemde de werkelijkheid aardig overeen met de atlas... Zaventem is niet bijzonder groot en na een korte rit stonden we bij de gate en konden uitstappen. Er volgde een heel lange wandeling naar de bagageband waar we toch nog even moesten wacht op onze koffers. De Belgische douaniers stelden ons geen lastige vragen, waarna we naar het station liepen en een kaartje voor de trein naar Goes kochten.

De trein stond al klaar en ook op Brussel centraal kwam onze aansluitende trein naar Roosendaal al spoedig aanrijden. Door een merkbaar groener landschap dan een week geleden reden we naar Nederland, waar we in Roosendaal overstapten op de stoptrein naar Vlissingen. Om 12:30 was ik thuis, een lange reis en veel ervaringen en indrukken rijker...

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07 oktober 2009