Dinsdag 21 april

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Op weg naar het Leeuwenpark

Voor vandaag hadden we twee uitstapjes gepland om wat meer van het land en vooral van de dierenwereld te zien. We gingen niet supervroeg op stap en vertrokken onder een bewolkte hemel in koel weer in de richting van de 4-way stop waar de handelaars staan. Vandaag werd het verkeer daar op krachtige wijze geregeld door een actieve politieagent, terwijl de gebruikelijke activiteiten gewoon doorgang vonden. Normaal regelt het verkeer op een 4-way stop zich redelijk zelfstandig. Iedereen moet stoppen, degene die het eerst op de stopstreep stilstond mag ook als eerste weer verder. Op het moment dat er uit bepaalde richtingen heel veel auto's aan komen rijden, kunnen er flinke files ontstaan en is een regelende actie niet overbodig.

Verkeersagent op 4-way stop

 

    

Activiteiten bij de 4-way stop (foto's van maandag) Links: Uitlatenreparatie, Rechts: Creatief gebruik van een verkeersbord, zo'n ding biedt veel schaduw

Vandaag staken we de 4-way stop recht over en staken vervolgens de pas aangelegde weg over, die alleen nog maar door voetgangers werd gebruikt, waarna het een kort ritje was naar de ingang van het Leeuwenpark. Bij de ingang konden we geen kaartje kopen, een medewerker wees ons de weg en vertelde ons dat de kaartjes binnen verkocht werden. De ingang en uitgang werden afgesloten met een slagboom, die geopend kon worden door op een knopje te drukken en tegelijk goed in een cameraatje te kijken.

Terug naar boven

In het Leeuwenpark

We reden het terrein op en gingen de winkel binnen. Er werden hier zeer veel souvenirs aangeboden in allerlei soorten en prijsklassen. Het was niet bijzonder druk, maar er liepen diverse mensen rond. We kochten onze kaartjes bij de kassa en liepen vervolgens naar buiten om de eerste attractie te bezoeken. Die bevond zich achter het restaurant, waar op een groot terrein een enorme kooi met jonge leeuwen stond. De kooi was in vier compartimenten ingedeeld. Door onze begeleider werden we in een van de compartimenten gelaten waar een stuk of 6 jonge leeuwen liepen te brommen. Touch a cub heette dit onderdeel, het was de bedoeling dat de bezoekers speelden met de welpjes. De gids vertelde ons dat leeuwen tot een maand of zeven ongevaarlijk zijn. Daarna zijn hun nagels zo scherp dat ze je huid kunnen beschadigen. Toch waren deze diertjes al behoorlijk sterk en gespierd.

    

Touch a cub, Leeuwenpark, nabij Honeydew

Na deze bijzondere ervaring liepen we terug naar de auto en reden het park binnen. Het idee is dat je een safari rijdt en daar leek het in elk geval meer op dan een ritje in de Beekse Bergen. De natuur was hier minder aangeharkt en de paden waren niet verhard. Bovendien zaten de dieren er op een groter oppervlak en moesten we tamelijk goed opletten om ze allemaal te zien. De vergelijking met een echte safari ging mank, zoals we woensdag zouden ontdekken. Toch was het leuk en interessant om tussen de loslopende dieren door te rijden.

    

Struisvogel met safarivoertuig (L) en rooibokje (R) in Leeuwenpark

Aan de weinige bomen in het park was duidelijk te zien dat hier ook giraffen rondliepen: de kruinen waren helemaal kaalgevreten tot op de hoogte waar de giraffen nog net bij konden. De giraffen hadden besloten om op de weg te gaan lopen, waardoor we er een heel eind met de auto achteraan moesten blijven hobbelen.

Giraffen in het leeuwenpark

Tenslotte bezochten we de leeuwen zelf. Die bevonden zich in afsloten kampen, Lioncamps genoemd. Er waren vier van deze kampen die afgesloten konden worden met hekken. In deze kampen leefden verschillende families leeuwen, die verzorgd werden door het personeel van het Leeuwenpark. Ze hoefden dus niet zelf te jagen. Daarvoor was de beschikbare ruimte te beperkt en bovendien zou het park op die manier algauw door zijn andere dieren heen zijn. Het park herbergde verschillende soorten leeuwen, de bekende geelbruine en ook enkele groepen witte, net als de jonge leeuwtjes in touch a cub

Volwassen mannetje in een van lioncamps

 

    

Leeuwin op aanraakafstand (L) en alerte jonge leeuwen (R)

Na het bezoek aan de leeuwen konden we kiezen: Nog een rondje door het park of het park verlaten. We besloten te vertrekken omdat we nog naar de Hartebeespoort Dam wilden. We reden het hek uit en zagen daar een zwarte moeder met een flinke bos riet op het hoofd de weg oversteken. Ze was ongetwijfeld op weg naar het enorme plakkerskamp dat zich uitstrekt tussen het leeuwenpark en snelweg N14.

Moeder met kind en voorraad riet steekt de weg over

Plakkerskamp tussen N14 en R114, nabij Nooitgedacht

 

Terug naar boven

Hartebeespoort Dam

We reden terug naar de 4-way stop en draaiden daar rechtsaf de R512 op. We zouden deze weg in noordelijke richting volgen tot vlakbij de Hartebeespoort Dam. We staken de snelweg over en reden langs Bulfontein, vliegveld Lanseria, Lindley, Cradle of Humankind, de provincie Gauteng uit en North West in, waarna het landschap steeds bergachtiger en ook wat toeristischer werd. Uiteindelijk kwamen we bij Broederstroom op een T-splitsing waar we rechtsaf sloegen over R104 in de richting van het dorp Hartebeespoort.

Het dorp bleek aan het stuwmeer te liggen, waarvoor men hier de naam "dam" gebruikt. Hartebeespoort Dam betekent dus Hartebeespoort Stuwmeer. De eigenlijke dam wordt door Afrikaners "damwal" genoemd. Na enig gezoek in het dorp, waarbij ons opviel dat de hekken hier minder hoog zijn dan in de buurt van Johannesburg, waaruit we concludeerden dat het hier mogelijk iets veiliger zou zijn, ontdekten we dat we gewoon de hoofdweg moesten volgen teneinde om de dam heen te kunnen rijden. We zochten dus de R511 weer op en reden verder richting Schoemansville, waar we via Scott Street over de eigenlijke dam reden en aan de andere kant van het stuwmeer uitkwamen.

Hartebeespoort Dam

We reden door naar de 4-way stop en een eindje verder zagen wij de stalletjes van de country-market al staan. We besloten eerst even te eten, maar volgens een van de rondlopende lieden aldaar was het niet toegestaan om op de parkeerplaats in je auto te blijven zitten. We reden dus een eindje door en parkeerden aan de kant van de weg, niet nadat we beiden 100 Rand lichter waren gemaakt ten gunste van een of ander goed doel. Inderdaad bleken de mensen hier zeer opdringerig te zijn en tamelijk vasthoudend in hun doelstelling om geld van jouw portemonnee naar de hunne te doen verhuizen.

Na onze lunch reden we terug naar de winkeltjes en werden onmiddellijk belaagd door verkopers van snuisterijen en curiosa. We deden zaken, waarschijnlijk niet op het scherpst van de snede, en kochten souvenirs voor het thuisfront. De verkopers bleken over tal van verkooptechnieken te beschikken, waardoor je als argeloze Nederlander jezelf in de hoek gedrukt voelt. Men speelde op sentiment, exclusiviteit van producten, solidariteit tussen verkopers, kennis van de Nederlandse taal, gezamenlijke bloedbanden: "We are all brothers, isn't it?" enzovoort. Ook hier was het niet druk, er liepen maar weinig kopers rond. Het was natuurlijk ook een gewone doordeweekse dag waarop gewerkt en school gegaan moest worden.

Handelaars op de country-market bij Hartebeespoort Dam

We reden terug in zuidelijke richting en besloten nog even langs Krügersdorp te gaan. Deze plaats bleek inmiddels heel wat groter te zijn dan wat wij onder een dorp verstaan. De buitenwijken deden zeer welvarend en westers aan, het centrum, waar we even rondliepen, zag er veel armoediger uit. Hier had ik het idee in een Amerikaanse stad rond te lopen, waar het centrum door blanken verlaten is en zij weelderig leven in de buitenwijken. Het wemelde van politie in het centrum van deze stad waar allerlei winkeltjes met diverse goederen gevestigd waren. In deze omgeving zagen we naast de bekende beelden van handeldrijvende zwarten op kruispunten ook een blanke bedelaar die daar met een bordje voor zijn borst liep waarop stond te lezen dat hij zijn werk had verloren en de zorg had voor een vrouw en een aantal kinderen en daarom een beroep deed op geldelijke ondersteuning van voorbijgangers.

We reden van Krügersdorp terug naar ons huisje in Sonnedal, waarna we vertrokken naar het winkelcentrum en daar in het grillrestaurant een voortreffelijke maaltijd genoten. De zaak werd gerund door een blanke man, het personeel bestond alleen uit zwarten en de gasten waren allemaal blank. Hoezo einde aan de apartheid?? De kwaliteit van het restaurant en de maaltijd konden zich beslist meten met Nederlandse standaarden, de kwaliteit van de bediening stak daar ver bovenuit. Ook al was men dan mogelijk uit op een extra fooi, men besteedde echt aandacht aan de gasten en stond garant voor een beleefde en correcte service aan tafel. Voor de prijs hoefden we het helemaal niet te laten: een voortreffelijk diner was hier te krijgen voor minder dan € 10,- per persoon, inclusief drankjes en dessert.

Na de maaltijd reden we in het donker terug naar Nolene en gingen niet al te laat slapen want morgenochtend zou de wekker om 4:30 uur rammelen...

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

Terug naar boven

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 07 oktober 2009