Vrijdag 20 juli 2007

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Om 9.00 uur vertrok ik van White River Junction, na ontbeten te hebben met producten die Super 8 verstrekte. Ik zocht I 89 noord op en begon te rijden in de richting van (uiteindelijk) Montréal, Quebec, Canada. Maar dat was nog ver. Het weer zag er iets beter uit dan gisteren, maar het was nog wel bewolkt en tussen de bergen hingen dikke proppen witte en grijze wolken. Al snel begon het te regenen en dat zou het nog vaker doen, deze dag.

De eerste stad die ik tegenkwam was Montpelier, de hoofdstad van Vermont. Ik ging daar even van de weg af om State Capitol met de mooie vergulde koepel te zien en te fotograferen. Dit gebouw staat op een fraaiere plek dan State Capitol in Augusta, ME

Vervolgens reed ik verder over I 89, eerst naar Burlington en vervolgens naar St. Albans, dat niet ver van de Canadese grens af ligt. De grenspassage verliep vlotter dan ooit. Enkele vragen, een stempel in m'n paspoort en ik mocht doorrijden. Het landschap, dat bestond uit prachtige beboste heuvels veranderde over de grens meteen in vlak land, dat voor landbouw wordt gebruikt. Overal zag ik boerderijen en op het land vooral mais.

Het begon steeds heviger te regenen en de weerberichten voor de rest van de dag waren niet gunstig. Bij Montréal regende het gewoon stevig door. Toch lukte het om de Basiliek te vinden, waar ik een parkeerplaats vond in een parkeerkelder in de buurt. Dat was niet zo goedkoop, ook al omdat ik nog geen Canadese dollars had en ik op een plaats stond waar je tegen vooruitbetaling de hele dag mag blijven staan. Later ontdekte ik dat het prijsverschil tussen beide dollars niet zo groot was als een paar jaar geleden.

afbeelding van Wikipedia, klik op de foto
om naar de betreffende site te gaan

 

Eerst liep ik naar de Basilique Notre-Dame de Montréal. Dat was maar 30 meter wandelen vanuit de parkeergarage. Ik kocht een kaartje en ging naar binnen. De kerk is beroemd, en terecht. Het interieur is prachtig en doordacht ontworpen en gemaakt. Jammer dat ze zo weinig lampen laten branden. Daardoor komt het blauwe schijnsel bij het altaar wel goed uit, maar de rest blijft daardoor onderbelicht. Ook fotograferen valt daardoor niet mee. Op het orgel zat iemand Bach te spelen, met nogal wat fouten en slordigheidjes.

Toen ik buiten kwam regende het nog steeds hard en was het inmiddels ook koud geworden. Ik ging naar de auto om mijn jas en kocht een paraplu in een winkeltje. Ik liep door de regen naar Victoria Square, waar ik de metro nam naar station Bonaventura. Vlakbij dit station staat een andere Basiliek, de Marie-Reine-du-Monde. Alles is hier Franstalig, maar zeker in de steden kun je ook met Engels overal terecht.

Ik at eerst lunch in een van de restaurantjes in de omgeving en ging toen naar buiten om de kathedraal te zoeken. Oriënteren valt niet mee in een stad met veel hoogbouw en als ik niet op elke kruising goed om me heen had gekeken had ik de koepel niet gezien en de kathedraal waarschijnlijk gemist.

 

Deze kerk is een kopie van de Sint Pieter in Rome, op kleinere schaal, en dus vergelijkbaar met de Basiliek in Oudenbosch. Deze kerk is echter heel wat groter, lichter en minder overdadig versierd. De Basiliek is geen groot toeristisch object, zoals de Basilique Notre-Dame. Je mag gratis naar binnen en het winkeltje sluit al om 15.00 uur.

 

 

Toen ik weer buiten kwam, regende het nog steeds hard en het waaide inmiddels ook flink. Ik zocht snel een ingang van de ondergrondse stad op. Die bestaat uit allerlei plaza's (winkelgebieden op de onderste verdiepingen van kantoorgebouwen) die door ondergrondse gangen met elkaar verbonden zijn. Sommige delen zijn bijzonder fraai en indrukwekkend ontworpen, andere zijn zakelijker. Functioneel is het wel: ik kon droog en warm teruglopen tot op 80 meter van de plek waar ik had geparkeerd.

Ik reed even naar Mont Royal, vanwaar je prachtig over de stad zou moeten kunnen kijken, maar het uitzicht viel begrijpelijk tegen, met al die regen. Ik verliet de stad via Rt. 117 noord en daarna 50 oost. In en vlakbij de stad was het heel erg druk, later werd het rustiger. Ik nam een kamer in Hotel La Lorraine in Lachute, waar een uur later de zon prachtig onderging.

 

 

Afgelegde afstand vandaag: 260 mijl

Afgelegde afstand totaal: 1597 mijl

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 augustus 2008