Zaterdag 21 juli 2007

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

De prachtige zonsondergang van gisteravond was een bewijs dat het droog geworden was en dat de meeste wolken verdwenen waren. Het mooie weer zette door en toen ik vanmorgen Lachute verliet, was het stralen weer, (nog) niet warm en bijna onbewolkt.

Ik nam Rt. 148 west, langs de rivier Ottawa. De stad Ottawa, waar ik heen wilde, lag nog zeker 150 km verderop. Het was een mooie en afwisselende rit, die soms Hollands aandeed: Een brede rivier met aan beide kanten dorpjes met kerktorens. De rest van het landschap was absoluut on-Hollands. Overal veel ruimte en flinke heuvels dichtbij of verderaf.

Om ongeveerd 12.30 uur bereikte ik Ottawa, de hoofdstad van Canada. Het bleek een mooie stad te zijn met wat hoogbouw, maar vooral met heel veel groen. Er zijn veel parken, groenstroken en plantsoenen, die allemaal goed onderhouden worden, een plaatje.

De bewegwijzering bleek uitstekend te zijn. Ik vond eenvoudig een gratis(!) parkeerplaats aan 'o Conner 50. 's Zaterdags en 's zondags mag je gratis parkeren in dit kantoorgebouw. Ik ontmoette daar enkele Belgen, die zich hierover ook verbaasden.

Ik liep eerst naar het toeristenbureau voor een stadsplattegrond en wat andere informatie. Voor de ingang stond een bandje vermomd als Moutain Police jazz te spelen.

 

Het toeristenbureau is recht tegenover Parliament Hill, de verzameling parlementsgebouwen. Je kunt daar naar binnen, maar dat kost een heleboel (wacht)tijd omdat de veiligheidscontroles enorm zijn. Daarom bleef ik buiten en liep in het park tussen de gebouwen door. Overal staan standbeelden van personen die iets met de geschiedenis van Canada hebben te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parliament Hill - Library

 

Een andere bezienswaardigheid in het centrum van Ottawa is de serie sluizen aan het begin van het Rideau Canal, ooit door de Engelsen gebouwd tussen de St. Lawrence en de Ottawa. De acht sluizen in Ottawa overbruggen iets meer dan 24 meter hoogte en worden nog net zo bediend als in 1827 toen ze werden voltooid. Er was dan ook veel belangstelling voor de drie groepen bootjes die gelijktijdig werden opgeschut.

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sluizen zijn voor iedereen toegankelijk, je mag over de deuren naar de overkant lopen, je mag vragen stellen aan de sluiswachters (vrijwilligers van een Canadese nationale park organisatie) die in groepjes van vier aan de sluizen werken. Dat is nog niet zo'n eenvoudig karwei, want het water uit hogere sluizen wordt gebruikt om de lagere te vullen. Als je dus per ongeluk te vroeg een lage sluis vol laat lopen, kost het heel veel tijd en moeite om zo'n fout te herstellen.

Nadat ik de bedrijvigheid bij de sluizen uitgebreid had bekeken en gefotografeerd, liep ik op gemak Alexandria Bridge over, waardoor ik vanuit Ontario weer in Quebec kwam. Ik nam lunch in de cafetaria van het museum dat daar staat, waarna ik terugliep en zo een bijzonder fraai uitzicht op Parliament Hill had.

 

 

Daarna wilde ik de kathedraal nog bezoeken. Ik liep er rustig naar toe. Inmiddels was het behoorlijk warm geworden in de stad, iets wat sommigen er niet van weerhield al rennend mee te doen aan een of andere wedstrijd. De kathedraal bleek gesloten te zijn wegens een huwelijksdienst, zodat ik verder liep langs de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in de richting van Parliament Hill, waarbij ik langs het fraaie vredesmonument kwam. Ottawa is duidelijk een stad waar geschiedenis en memorabilia gekoesterd worden. Hier is Canada trots op zijn verleden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik haalde de auto op en reed naar de snelweg. Dat was een makkie. Het vinden van Calvin Christian Reformed Church in Nepean was ook eenvoudig.

Een geschikt onderkomen vinden, was iets lastiger. Dichtbij de stad zijn de motels enorme flatgebouwen. Dankzij een plattegrondje van het toeristenbureau vond ik op flinke afstand van de stad in Kanata een voortreffelijke Comfort Inn in een rustige omgeving.

Niet veel (139 mijl) gereden, wel flink gelopen vandaag.

 

Afgelegde afstand vandaag: 139 mijl

Afgelegde afstand totaal: 1736 mijl

 

Ga voor foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 
     

Vorige | Start | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 augustus 2008