Donderdag 4 augustus 2005

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Vanmorgen vertrok ik na het ontbijt (continental breakfast bij Super 8) eerst naar het Wisconsin Point, een opening in een zandrug voor de kust van Wisconsin. Achter die opening liggen dLighthouse at Wisconsin Pointe havens van Duluth en Superior. Het weer was helemaal opgeknapt, de lucht was helder en fris er stond een flinke bries wind, maar het was niet koud.
Lake Superior is een enorm groot meer, het grootste zoetwater reservoir ter wereld. Men vaart er met grote schepen, die graan, ijzererts en andere bulkgoederen vervoeren. Deze schepen zouden op de Oceanen beslist niet misstaan, ware het niet dat sommige van de boten daar nooit zullen komen, omdat ze voor de meren zijn gebouwd. Deze schepen moeten flinke stormen en zware zeegang kunnen doorstaan, want het kan behoorlijk spoken op de 'Lakes', die eigenlijk wel binnenzeeŽn genoemd zouden kunnen worden.


Iron CountyNa het bezoek aan dit fraaie plekje reed ik terug en vervolgde ik mijn weg over M 13 langs de kust van het meer, door plaatsjes als Port Wing, Herbster, Cornucopia en Bayfield naar Ashland. Deze zijde van het meer is sterk op het toerisme ingesteld, overal zie je bootjes en mensen die met bootjes achter hun auto heen en weer rijden. Opvallend is de rode kleur van het water en van de stenen hier, dit deel van Amerika wordt Iron  County genoemd omdat er veel ijzererts in de bodem zit. Dat erts zal ongetwijfeld nog gewonnen worden, maar ik zag langs de weg voornamelijk bos, weidegrond en nauwelijks industriŽle activiteiten.
In Ashland reed ik weg 2 op, die in Ironwood Michigan binnengaat. Een eindje verderop, inmiddels op weg 28, reed ik de tijdgrens over en moest de klok weer een uur vooruit. De 28 is een typisch Amerikaanse weg: 2 baans, met 'grindshoulders' schijnbaar eindeloos rechtuit, met zo nu en dan een klein plaatsje waar wat huizen en een general store, annex pompstation staan.

Weg 28 voerde me ver van het meer af, in dit deel van Michigan kun je eenvoudig niet dichter bij het meer rijden. Na enig oponthoud door wegwerkzaamheden kwam ik via Ishpenning in Marquette aan, waar ik in 2000 ook al eens was.

Marquette is een flinke stad, met havenfaciliteiten aan Lake Superior. Ook hier wordt vooral ijzererts verscheept. In hetzelfde Super 8 motel als vijf jaar geleden kreeg ik een kamer voor een nacht. Mooie dag geweest vandaag met veel mijlen door een iets minder afwisselend landschap dan aan de noordkust van Lake Superior.

 

Afgelegde afstand vandaag: 304 mijl

Afgelegde afstand totaal: 5110 mijl

 

Ga voor meer foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 03 oktober 2007