Zaterdag 23 juli 2005

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Vanmorgen zag het weer er weer schitterend uit, na de regen die gisterenavond viel. Iets na negen uur ging ik weer op pad, na ontbeten te hebben (bij Super 8) en getankt te hebben (bij Chevron, waar een behulpzame pompbediende niet alleen de tank vulde, maar ook de ramen en koplampen waste) Ik reed weg uit 100 Mile House, in zuidelijke richting.

Op dze weg (97) kom je meer plaatsen tegen die als naam een afstandsaanduiding in mijlen hebben. 93 Mile House en 70 Mile House zijn plaatsjes waar enkele gebouwtjes staan. Maar ook veel wegen hebben een naam die aangeeft hoe ver je van Lillooet af bent.

Bij Chasm ging ik van de weg af. Daar is een kloof te zien, die lijkt op het landschap in Wells Gray Park, maar dan zonder watervallen. Wel mooi om even rond te kijken en het viewpoint bevindt zich valkbij de weg.

Het landschap tussen 100 Mile House en Clinton is tamelijk vlak met meren en bossen. Na Clinton wordt het opnieuw heuvelachtig en geleidelijk droger, je komt weer in de regenschaduw van de Costal Mountains.

Cache Creek is nog steeds een pleisterplaats, een functie die het vroeger op de goudroute ook al vervulde. Er wordt getankt, gegeten en gedronken, sanitair gestopt en gesleuteld aan een busje van mensen die duidelijk gestrand waren.
Afgelopen dinsdag was ik hier ook al, toen kwam ik uit Lillooet en was ik op weg naar Kamloops. Nu kwam ik vanuit het noorden en wilde ik verder naar het westen (eigenlijk zuiden) over Hwy 1 in de richting van Lytton en Hope.
Ik pauzeerde even om wat te drinken en eten en een eindje omhoog te rijden, tussen de weinige huizen van Cache Creek. Daarna reed ik verder

 

Het landschap is droog, woestijnachtig, maar wel mooi, zeker op plaatsen waar de Canyon van Thompson River smal is. Steeds moeten daar een rivier, twee spoorlijnen en een autoweg doorheen, wat fraaie staaltjes van (spoor)weg en waterbouw te zien geeft. Er werd op deze dag volop geraft op Thompson River. Bij Lytton stroomt de Thompson River in de Fraser River, die ik eerder in Lillooet ook al had gezien. Het landschap werd geleidelijk groeren, maar het dal blijft behoorlijk nauw en er zijn overal mooie viewpoints langs de weg aangelegd. Hwy 1 is hier overigens nog steeds een gewone tweebaansweg, met af en toe een derde baan als het heel steil wordt.
Bij een van de viewpoints maakte ik een praatje met een Deen, die met zijn vrouw ook over Icefields Parkway was gereden.

 

Hell's GateTer hoogte van Boston Bar werd het Fraserdal wel heel erg eng. Op die plek hebben ze van het dal een attractie gemaakt met de naam Hell's Gate, dezelfde naam die ontdekker Simon Fraser aan deze plaats gaf toen hij er voor de eerste keer langskwam. Met een kabelbaantje werd ik naar beneden getakeld, waar je rond kunt kijken en (uiteraard) souvenirs kopen. Aan weerszijden van de rivier zijn betonnen vistrappen gebouwd, die ze hebben gemaakt omdat de vissen niet meer boven dit punt uitkwamen, waarschijnlijk omdat mensen de Canyon door hun bouwactiviteiten zo smal hadden gemaakt dat de vis niet langer tegen de snelle stroom kon opzwemmen.
Het was mooi om te zien en vooral ook te horen hoe het water door de nauwe passage stroomt. De rivier bulderde behoorlijk en de wind ook, in dit tochtgat. En toen aan beide kanten tegelijk nog een trein voorbij reed, was de herrie compleet.

Van Hell's Gate naar Hope is het niet ver meer, ik had tijd om nog een ommetje te maken, vandaar dat ik de 3 opreed richting Manning Park, het begin van een eveneens zeer fraaie route, die ik misschien een andere keer nog eens zal rijden. In Manning Park koos ik de weg die omhoog gaat, naar de Cascades Outlook, een uitzichtpunt waarvandaan je de VS kunt inkijken. De Cascades zien er hier net zo uit als aan de Amerikaanse kant. Aangezien een compleet ommetje over Princeton nogal lang zou worden, reed ik terug naar Hope en keek onderweg nog even bij Hope-slide, een geweldige bergstorting, net zoals bij Randa in Wallis (CH). Daarvandaan reed ik in een half uurtje naar Aldergrove, waar ik opnieuw een weekend zou verblijven.

 

Afgelegde afstand vandaag: 370 mijl

Afgelegde afstand totaal: 2704 mijl

 

Ga voor meer foto's naar mijn albums op Webshots. Klik hier (opent in nieuw venster)

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

 

 

 

 

 

Vorige | Start | Volgende

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 03 oktober 2007